Προτιμήσεις cookies

Ξεχάσατε τα στοιχεία σας;

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Γκαζόν από τα χέρια σας

Εάν αποφασίσετε να ενσωματώσετε γκαζόν στον σχεδιασμό ή στην ανακατασκευή του κήπου σας, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι μια έκταση μικρή ή μεγάλη με γρασίδι χρειάζεται τακτική φροντίδα. Εντάξτε το γκαζόν στην όλη σύνθεσή σας και όχι ως ένα μεμονωμένο κομμάτι. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για το μείγμα γρασιδιού που θα σπείρετε και φροντίστε να είναι μια ορθώς βελτιωμένη ποικιλία. Σύμφωνα με το έδαφος της περιοχής σας θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και τα ανάλογα βελτιωτικά. Ακόμη, πρέπει να μελετήσετε τη θέση του χλοοτάπητα σε σχέση με την ηλιοφάνεια και τη σκιά.

Η τελική όψη του χλοοτάπητα εξαρτάται από το μείγμα των σπόρων, το μέγεθος και την κατάστασή του. Ο σπαρμένος χλοοτάπητας είναι συνήθως φθηνότερος από έναν έτοιμο φυσικό, απαιτεί όμως χρόνο και εργασία.

Εάν αποφασίσετε να ενσωματώσετε γκαζόν στον σχεδιασμό ή στην ανακατασκευή του κήπου σας, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι μια έκταση μικρή ή μεγάλη με γρασίδι χρειάζεται τακτική φροντίδα. Εντάξτε το γκαζόν στην όλη σύνθεσή σας και όχι ως ένα μεμονωμένο κομμάτι. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για το μείγμα γρασιδιού που θα σπείρετε και φροντίστε να είναι μια ορθώς βελτιωμένη ποικιλία. Σύμφωνα με το έδαφος της περιοχής σας θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και τα ανάλογα βελτιωτικά. Ακόμη, πρέπει να μελετήσετε τη θέση του χλοοτάπητα σε σχέση με την ηλιοφάνεια και τη σκιά.

Η τελική όψη του χλοοτάπητα εξαρτάται από το μείγμα των σπόρων, το μέγεθος και την κατάστασή του. Ο σπαρμένος χλοοτάπητας είναι συνήθως φθηνότερος από έναν έτοιμο φυσικό, απαιτεί όμως χρόνο και εργασία.

Σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του άγριου τοπίου βρίσκεται η επιλογή της αρχιτεκτονικής φύτευσης, σε συνδυασμό και με το προσωπικό ύφος του καθενός από εμάς.
Το κλίμα είναι καθοριστικός παράγοντας για κάθε σχεδιαστική άποψη, καθώς και τα φυτά που επιλέγονται για την κατασκευή του κήπου παρουσιάζουν πιο όμορφη εικόνα όταν είναι εναρμονισμένα με την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται. Όταν όμως ο κήπος περιβάλλεται από τοίχους η έκφραση του σχεδίου απελευθερώνεται.

Τα παρτέρια με τα ανθοφόρα φυτά και τους θάμνους της τοπικής χλωρίδας μπορούν να κατασκευαστούν ανάμεσα σε χαλίκι και πέτρες μικρών διαστάσεων που θα διασχίζονται από δρομάκια με πατήματα.

Άλλη επιλογή είναι να οριοθετούνται από χλοοτάπητα σε τετραγωνισμένη μορφή και δρομάκια από τεχνητά πατήματα, διαφόρων σχημάτων και χρωμάτων.
Ο χλοοτάπητας μπορεί να μεταμορφώσει έναν κήπο, καθώς απλώνεται καταπράσινος και καθαρός. Οι φυτεύσεις στο πλάι φαίνονται εντονότερα και η αίσθηση χαλάρωσης προσφέρεται απεριόριστα.

Τί θα λέγατε, λοιπόν, για την εγκατάσταση του χλοοτάπητα σε ένα τμήμα του κήπου σας;

Με τις οδηγίες των γεωπόνων της εταιρίας «Γενική Φυτοτεχνική Α.Ε.Β.Ε.» ελπίζουμε ότι θα καταφέρετε να φτιάξετε μόνοι σας τον χλοοτάπητα που ονειρεύεστε.
Χρησιμοποιώντας και τα οικολογικά προϊόντα για τη μετέπειτα φροντίδα του, θα μπορείτε να τον διατηρήσετε καταπράσινο και υγιή.

Σπορά και δημιουργία νέου χλοοτάπητα

Οι καλύτερες εποχές για μια νέα σπορά γκαζόν είναι η άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο! Οι ιδανικοί μήνες είναι από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο ή από τα μέσα Αυγούστου έως τις αρχές Οκτωβρίου. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη, αρκεί να ακολουθήσουμε κατά γράμμα τα παρακάτω βήματα:

1. Η προετοιμασία του εδάφους:
• Σκαλίζουμε το χώμα να χαλαρώσει σε μέτριο βάθος με ένα πατητό φτυάρι.
• Απομακρύνουμε τα ζιζάνια, τις πέτρες και τα υπολείμματα ριζών ή φυτών από προηγούμενη καλλιέργεια.

2. Η βελτίωση της ποιότητας του εδάφους:
• Μετρούμε αρχικά την τιμή του pH (οξύτητα) του εδάφους με τον ειδικό ερασιτεχνικό μετρητή. Εάν το pH του εδάφους είναι όξινο (κάτω του 7), απαραίτητο είναι να χρησιμοποιήσουμε ασβέστιο. Επίσης, στην περίπτωση που το χώμα είναι φτωχό σε χούμο, ενσωματώνουμε στο έδαφος τον Ενεργοποιητή εδάφους για γκαζόν, Azet. Το προϊόν αυτό δεν είναι ένα απλό χουμικό σκεύασμα, σαν τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά, διότι περιέχει μυκόρριζα (Myccovital), η οποία παρέχει πολύ μεγάλη προστασία στο γκαζόν μας σε ακραίες καιρικές συνθήκες και δυναμώνει πολύ τη ρίζα, ώστε να απορροφά περισσότερα θρεπτικά συστατικά και νερό από το έδαφος.

3. Πριν από τη σπορά:
• Προσπαθούμε να λειάνουμε την επιφάνεια που θα φυτεύσουμε με ένα επίπεδο ξύλο. Αφήνουμε την προετοιμασμένη επιφάνεια για 2-3 ημέρες, ώστε να αφομοιωθούν σωστά τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε στο έδαφος.

Βιολογικό λίπασμα για γκαζόν4. Η σπορά του γκαζόν:
• Σπέρνουμε τον σπόρο του γκαζόν που έχουμε προμηθευτεί από το γεωπονικό κατάστημα ή το φυτώριο της περιοχής μας. Πάντα ζητούμε φρέσκο σπόρο καλής ποιότητας και το είδος που ταιριάζει στην περιοχή μας. Μετά τη σπορά σκεπάζουμε τον σπόρο επιφανειακά με χώμα και με έναν κύλινδρο πιέζουμε ελαφρώς το σπαρμένο χώμα.

• Μετά τη σπορά εφαρμόζουμε το Βιολογικό λίπασμα για γκαζόν, Azet.

• Τέλος, ποτίζουμε καλά την επιφάνεια που έχουμε σπείρει με ψεκασμό.

5. Η φροντίδα του νέου μας γκαζόν
• Μέχρι να βλαστήσει το νέο γκαζόν, διατηρούμε την περιοχή υγρή, ρίχνοντας από λίγο νερό όταν δούμε οτι ξεραίνεται το έδαφος.
Προσοχή: το νερό του ποτίσματος δεν πρέπει να είναι ορμητικό, διότι μπορεί να επηρεάσει τον σπόρο.
• Κόβουμε το νέο μας γκαζόν για πρώτη φορά όταν το χορτάρι φτάσει στο ύψος των 10 εκ. ή τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά τη σπορά.
• Η λίπανση του γκαζόν είναι απαραίτητη κάθε φορά που κουρεύουμε, για να δώσουμε νέα θρεπτικά συστατικά.
• Φροντίζουμε το γκαζόν μας, όπως περιγράφεται πιο κάτω, στην ενότητα "Το σύστημα περιποίησης γκαζόν της Neudorff".

Συμβουλές για καταπράσινο γκαζόν

Έτσι το κιτρινισμένο γκαζόν θα γίνει καταπράσινο.
Παρά τη σωστή περιποίηση και λίπανση του γκαζόν μας, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν κιτρινίσματα ή αποχρωματισμοί σε κάποια σημεία. Αυτό παρατηρείται από έλλειψη σιδήρου και αζώτου, την οποία μπορούμε να καταπολεμήσουμε γρήγορα και απλά με το Σιδηρούχο λίπασμα Ferramin. Το Ferramin μπορεί να εφαρμοστεί με το πότισμα ή με ψεκασμό. Δρα εντός λίγων ημερών και θα απολαύσουμε ξανά ένα καταπράσινο γκαζόν.

H επανασπορά του γκαζόν: πώς γίνεται

Η επανασπορά του γκαζόν είναι αρκετά συχνή, διότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το γκαζόν μπορεί να μην φυτρώσει. Εάν, λοιπόν, ένα μέρος της επιφάνειας που έχουμε σπείρει παρουσιάζει κενά, είναι αναγκαία η επανασπορά. Τα κενά μπορεί να οφείλονται σε λάθος σπορά, σε μυρμήγκια που έφαγαν τον σπόρο ή σε κακή φυτρωτικότητα λόγω ξηρασίας. Ο κατάλληλος χρόνος για μία επανασπορά είναι ο Απρίλιος-Μάιος ή από τα μέσα Αυγούστου έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Προετοιμασία

• Σκαλίζουμε ελαφρώς το χώμα στο σημείο που υπάρχουν τα κενά, αφαιρούμε τα υπάρχοντα ζιζάνια και τα βρύα και εφαρμόζουμε στο σημείο για τη βελτίωση του εδάφους τον Ενεργοποιητή Εδάφους για Γκαζόν, Azet®.
• Ενσωματώνουμε ελαφρώς τον Ενεργοποιητή με το χώμα και προετοιμαζόμαστε για τη σπορά. Εάν το θεωρούμε απαραίτητο, προσθέτουμε καλής ποιότητας χώμα στο σημείο.
Σπορά
• Ανακατεύουμε τον σπόρο του γκαζόν που θα φυτέψουμε με το Βιολογικό λίπασμα για γκαζόν, Azet®. Έπειτα το ενσωματώνουμε στο έδαφος και το πιέζουμε ελαφρώς προς τα κάτω. Αμέσως μετά τη σπορά, απαραίτητο είναι να ποτίσουμε καλά όλα τα σημεία επανασποράς, ώστε να ενεργοποιηθούν τα προϊόντα που έχουμε προσθέσει.

Περιποίηση

• Αρχικά δεν χρειάζεται να κουρεύσουμε το γκαζόν στα σημεία επανασποράς.
• Κουρεύουμε μόνον όταν το γκαζόν σε αυτά τα σημεία έχει αποκτήσει ύψος περίπου 10 εκ. (μετά από 4 εβδομάδες).
• Απο αυτό το σημείο και μετά μπορούμε να κουρεύουμε και να λιπαίνουμε τα σημεία κανονικά, όπως τον υπόλοιπο χλοοτάπητα, μέχρι να δείχνει ομοιογενής, σαν να μην υπήρχαν ποτέ κενά.


λίπανση γκαζον

Λίπανση

Για τη λίπανση του γκαζόν χρησιμοποιούμε το Bιολογικό Λίπασμα για Γκαζόν Azet® της Neudorff, που παράγεται από φυσικές πρώτες ύλες και διασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη ενός πυκνού και φυσικά πράσινου γκαζόν, που δεν αφήνει χώρο για την ανάπτυξη ζιζανίων και βρύων.
Η δράση του είναι άμεση και μακράς διάρκειας. Εκτός από άζωτο, φώσφορο και κάλιο, περιέχει και Μυκόρριζα, MyccoVital®, που συμβάλλει στη βελτίωση της ανθεκτικότητας του γκαζόν σε συνθήκες ξηρασίας και παγετού.
Μετά τη σπορά νέου χλοοτάπητα, λιπαίνουμε απαραιτήτως το σημείο που έχουμε σπείρει.
Επιπλέον: Τα κατοικίδια δεν χρειάζεται να περιμένουν μετά τη λίπανση για να πάνε στο γκαζόν.

Ενεργοποίηση εδάφους

Το έδαφος του κήπου μας χρειάζεται φυσική ενεργοποίηση για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών και του χλοοτάπητα. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τον Ενεργοποιητή t10eΕδάφους για Γκαζόν Azet® που θα μας αποδόσει υγιή και ισχυρή ανάπτυξη των ριζών. Το προϊόν περιέχει συμπυκνωμένο χούμο μακράς διαρκείας, δρα προληπτικά κατά της συγκέντρωσης υγρασίας και του σχηματισμού κενών στο γκαζόν καθώς και κατά της ανάπτυξης βρύων και ζιζανίων. Ο Ενεργοποιητής Εδάφους για Γκαζόν Azet® αυξάνει την ικανότητα αποθήκευσης ζωτικών θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος και τη διαθεσιμότητά τους στα φυτά. Μπορούμε να εφαρμόσουμε το Βιολογικό λίπασμα για γκαζόν, Azet® και τον Ενεργοποιητή Εδάφους για Γκαζόν Azet® διαδοχικά χωρίς χρόνο αναμονής. Πριν τη σπορά νέου χλοοτάπητα, ανακατεύουμε το χώμα με τον Ενεργοποιητή Εδάφους για καλύτερα αποτελέσματα ανάπτυξης.

Τί είναι η μυκόρριζα και πώς δρά στα φυτά μας;

Η μυκόρριζα είναι ένας συμβιωτικός μύκητας υψηλής αποτελεσματικότητας, που βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους. Μόλις εισέλθει στο έδαφος, προσκολλάται στη ρίζα του φυτού και τη βοηθά να αυξηθεί μέχρι 150 φορές, έτσι λόγω του μεγέθους της να απορροφά περισσότερο νερό και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Επιπροσθέτως, η μυκόρριζα καθιστά τα φυτά μας πιο ανθεκτικά σε διάφορες και ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, όπως στην ξηρασία και στον παγετό.

ΕΠΑΝΩ